Onnen hinta

Vahvat, rajoja rikkovat naiset ovat aina olleet ihailuni kohteena – erityisesti sellaiset naiset, jotka rikkovat jollakin tapaa vallitsevia sovinnaisuussääntöjä. Kirjailija Doris Lessing kuuluu ehdottomasti tähän joukkoon. Hän on eronnut kaksi kertaa, ensimmäisellä kerralla hyläten myös lapsensa, kirjoittanut rotukysymyksistä, maailmasta ilman miehiä ja ylistänyt vahvoja naisia. Hän on tällä hetkellä 90-vuotias, mutta silti hänen viimeisin kirjansa julkaistiin vain muutama vuosi sitten.

Luin jokin aika sitten Doris Lessingin kirjoittaman kirjan Viides lapsi, joka kuvailee erään nuorenparin valtavaa, pakahduttavaa onnea lapsistaan, omasta suuresta talostaan ja elämästään. Viidennen lapsen ilmoittaessaan tulostaan alkaa perheen onni säröillä. Vanhemmat kokevat lapsen tunkeilijaksi ja kodin rikkojaksi, usein jopa paholaiseksi. Äidinrakkaus saa julmia muotoja, joita varjostaa syyllisyydentunto. Teos kyseenalaistaa äidinrakkauden luonnollisuuden, tietynlaisen automaattisuuden ja korostaa naisen ja äiti-roolin välistä kaksijakoisuutta.

Viides lapsi on myös kertomus haaveiden ja unelmien saavuttamisesta, onnellisuudesta ja rakkaudesta, mutta myös siitä miten haaveet ja unelmat kariutuvat, onni on vain harhaa ja rakkaus ei riitä. Kirjan luettuani jäin miettimään, voiko onnea olla liikaa. Onko ihmisillä jonkinlainen luontainen taipumus keksiä ongelmia liian ihanan ja täydellisen elämän keskelle?

 

Toivottavasti en paljastanut kirjasta liikaa! Suosittelen sitä kaikille, jotka eivät ihan heti ole suunnittelemassa oman perheen perustamista ja lasten hankintaa. Haikara saa ainakin tämän talon jättää väliin seuraavia kääröjä jaellessaan.

-Tiina

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Kirjat

2 responses to “Onnen hinta

  1. Jee, täytyypä lukea. Sain just joululahjaksi Doris Lessingin muistelmien ensimmäisen osan, sekin kutsuu. Lessing on kyllä mahtava nainen, tykkään hirmuisesti, vaikka jostain syystä The Golden notebook jäi kesken. Täytyy yrittää uudestaan. 🙂

    Terkuin
    näköjään stalkkeri Liisa

  2. huolitiina

    On se kyllä oikein Nainen isolla ännällä! Hei, kun saat luettua itse nuo kirjat niin kiikutathan niitä mullekin. Ja kannattaa ehdottomasti lukea toi Viides lapsi, vaikka se aiheeltaan ei niin kovin läheltä liippaa meidän huolia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s