Skavabölen pojat

Kävimme joku aika sitten katsomassa Kinokoplan näytöksessä Skavabölen pojat -elokuvan. Elokuvassa 19-vuotias Rubert ajautuu pohtimaan lapsuuden tapahtumia, joiden traagisuus paljastuu pikkuhiljaa elokuvan edetessä ja Rubertin ja hänen pikkuveljensä Evertin kasvaessa melkein aikuisiksi.  Kun ennen niin onnellinen perhe on hajoamassa, pienet pojat vannovat uskollisuusvalan: valehdella ei saa, eikä kuolla ennen toista, muuten joutuu maksamaan miljoonan tai enemmän koko elämänsä ajan.

Elokuva sijoittuu 1970-luvun Kauniasiin, ja siinä 70-luvun maailma ja tunnelma välittyvät hyvin. Polaroidmaiset värit luovat idyllisen ja rauhaisan tunnelman, mutta pinnan alta paljastuu rikkinäisen perheen karuus. Martti Suosalo näyttelee alkoholisoituvan, mutta lapsistaan vilpittömästi välittävän, isän roolia ahdistavan toden tuntuisesti. Myös aikuista Rubertia esittävä Lauri Tilkanen ja vanhempaa Evertiä näyttellyt Iiro Panula olivat loistavia (erityisesti Lauri herätti meissä ihastuksen sekaisia tunteita). Nuorempia Rubertia ja Evertiä esittävät pojat olivat kerrassaan hurmaavia ja valloittavia.

Rubertin ja Evertin lapsuus oli täynnä intiaanileikkejä ja kepposia, mutta aika ajoin perheen sisäiset ongelmat häiritsivät poikien riemukasta kohellusta. Elokuva onnistuu olemaan saman aikaisesti hulvattoman hauska ja tukahduttavan kauhea, kun vanhempien alkoholismia ja masennusta esitetään lapsen näkökulmasta.

Elokuvan jälkeisellä (pakollisella) teehetkellä ajauduimme pohtimaan sitä, mitä kaikkea lapsi on valmis antamaan vanhemmilleen anteeksi. Mitä jos rakastavasta ja turvallisesta vanhemmasta paljastuu ajoittain esimerkiksi alkoholin myötä pelottava ja uhkaava puoli? Kumpi puoli on se todellinen isä tai äiti? Kohdistuuko lapsen rakkaus muistojen hyvään vanhempaan ja onko se vielä olemassa siellä julman ulkokuoren alla? Miten paljon vanhemmiltaan voi kestää? Miten kauan lapsi voi pitää onnellisen perheen kulissia yllä?

– pohdiskelevat Tiina ja Liisa

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Elävät kuvat

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s