Heinäpoutaa ja opuksia

Minulla on tapana suunnitella etukäteen, mitä kaikkia kirjoja luen kesällä, koska silloinhan on tunnetusti opiskelijoille todella paljon ylimääräistä aikaa kaikelle sellaiselle, jota ei talven kiireisinä hetkinä ehdi tekemään. No, työt, opiskelut, helteet ja puistopiknikit ovat verottaneet myös tämän kesän lukuhetkiä, joten en varmasti ole lukenut yhtäkään niistä kirjoista, joita alunperin olin suunnitellut.

Viime aikoina olen saanut muutamia kirjoja päätökseen pilvimassojen ansiosta. Olen vakuuttunut, että kesäopiskelunikin olisi paremmassa jamassa, jos intiaanikesä olisi antanut odottaa itseään hieman kauemmin. Viimeisimpiä yöpöydälle eksyneitä opuksia ovat olleet Elina Hirvosen Että hän muistaisi saman, Merete Mazzarellan kirjoittama elämänkerta Fredrika Runebergista ja Marie Phillipsin Huonosti käyttäytyvät jumalat.

Luin Hirvosen teoksen suurimmalta osin junamatkalla Helsingistä Turkuun. Se oli yksi niistä kirjoista, joka on vaan ahmittava samaan syssyyn ilman taukoja. Suosittelen ehdottomasti kaikille! Siinä hahmotellaan nuoren naisen päivää matkalla veljensä luo mielisairaalaan; syyllisyyden tunteita, avuttomuutta sekä selviytymistä. Samalla esitellään välähdyksiä sisarusten menneisyyteen, josta voi löytää syyn veljen nykyiseen olinpaikkaan.

Mazzarellan julkaisema kirja oikeastaan liittyy yhteen koulutyöhön, joka taitaa jäädä tekemättä, mutta kirja oli sentään niin hyvin kirjoitettu, että oli aivan pakko ostaa Mazzarellan uusin romaani Marraskuu, joka odottaa vielä pääsyään yöpöydälleni. Päätös siitä, että en enää hamstraa mitään ylimääräistä tavaraa kotiini ennen vaihtoa, tyssäsi törmätessäni Mazzarellan kirjaan. No, eihän yksi kirja paljoa tilaa vie!

Huonosti käyttäytyvät jumalat tuo Olympoksella aiemmin asuneen jumalperheen nykyajan Lontooseen keskelle kuolevaisia, heikentynein voimin. Jos kaipaa viihteellistä päivitystä kreikkalaiseen mytologiaan, on tämä teos oivallinen valinta. Jumalten tietyt korostuneet ihmismäiset ominaisuudet sekä luonteenpiirteet saavat heidät tuntumaan tutuilta, mutta samalla täysin vierailta ja kaukaisilta. Kirjan teema ihmisten uskosta sellaiseen, jota ei voi nähdä, osui ja upposi, koska olen koko kesän miettinyt erotako kirkosta vai ei. Pitäisikö siihen suhtautua vain kulttuuriperintönä vai jonain sellaisena, jossa en halua olla osallisena? Pohdinta jatkuu..

Jostain syystä olen myös tänä kesänä aloittanut monien kirjojen yhtä aikaa lukemisen. Aiemmin olen aina lukenut yhtä kirjaa kerrallaan, mutta nyt luen fiiliksen mukaan: aloitan, jätän kesken ja siirryn seuraavaan, jota luen taas muutaman luvun, palaan jo aloittamaani kirjaan, otan käsiini aivan uuden kirjan ja tätä rataa.

– Tiina

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Kirjat

2 responses to “Heinäpoutaa ja opuksia

  1. Elina

    Ah, taas mielenkiintoisia kirjasuosituksia sulta! Tuo ”Huonosti käyttäytyvät jumalat” pitää minunkin ottaa asiakseni lukea, rakastan Kreikan mytologiaa kaikkine insesti-, kannibalismi- ja rakkausjuttuineen (… tuota jälkimmäistä lausetta tuskin kannattaa esim. cv:ssä mainita…).

    Mulla on kanssa sängyn vieressä iso kasa kirjoja, jotka oli tarkoitus kesän aikana lukea. Ja nyt kun esseet on pois alta, niin pitää alkaa lukea tenttiin ja sivuainekokeisiin, eipä siinä taida taas jäädä paljon aikaa muulle kirjallisuudelle. Opiskelijan elämä… hmh.

    -Ellu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s