Black Swan

Kävin katsomassa viime viikolla täällä ensi-iltaan tulleen Black Swan -elokuvan. Vielä muutama viikko sitten pohdiskelin, että mikä elokuva tämä tällainen nyt on ja mitä ihmettä kaikki siitä kohkaavat. Kun kuitenkin toissaviikonloppuna elokuvissa käytyäni (Sofia Coppolan Somewhere, ihana!) näin Black Swanin trailerin, tiesin heti että minun on pakko nähdä se, mahdollisimman pian. Upea ja taitava Natalia Portman, hurmaava ranskalainen Vincent Cassel, sekoitus draamaa ja thrilleriä sekä tietysti tärkeimpänä balettia. Tässähän voisi olla ainekset täydelliseen elokuvaan!

Ja voi pojat, sitä Black Swan melkeinpä on! Luulen että elokuva jakaa ihmiset aika vahvasti niihin, jotka rakastavat ja niihin jotka eivät pidä yhtään. Baletilla on elokuvassa suuri rooli, joten luulen, että siitä pitäminen ja jonkun verran tietäminen auttaa jonkun verran. Minullahan on oma enemmän ja vähemmän intohimoinen suhde tanssiin (josta voi lukea enemmän täältä) ja myös elokuvaseurallani on balettitausta (kuten ilmeisesti melkein kaikilla ranskalaisilla tytöillä), joten en osaa sanoa mitä ei niin paljoa baletista välittävä saa elokuvasta irti. En kuitenkaan usko, että se on ongelma, jos kauniit elokuvat ja hienot näyttelijät kiinnostavat.

Elokuva kertoo Ninasta, nuoresta, ahkerasta ja täydellisyyteen pyrkivästä balettitanssijasta arvostetussa New York City Balletissa. Kun teatterin vanha tähti lopettaa uransa, alkaa armoton kilpailu nuorten ballerinojen kesken. Nina saa tilaisuutensa, kun hän saa Joutsenkuningattaren roolin teatterin avausesityksessä Joutsenlammessa. Nina on lahjakas ja herkkä ja täydellinen valkoisen joutsenen rooliin, mutta mustan joutsenen viettelevä rooli ei luonnistu häneltä yhtä vaivattomasti. Alkaa armoton treenaus, täydellisyyden tavoittelu, siitä eroon pyrkiminen, uuden puolen itsestään löytämisen kausi ennen ensi-iltaa. Paineet kasvavat: Ninan on pakko onnistua on pakko häikäistä, olla täydellinen. On pakko olla herkkä ja viaton, mutta myös tumma ja dramaattinen.

Natalie Portman on Ninan roolissa uskomaton ja hän onkin elokuvan selkeästi kirkkain ja itseoikeutettu tähti. Jos hänelle tästä roolista napsahtaa Oscar, niin pompin varmaan viikon verran ympäri ämpäri Strasbourgia onnesta litteänä – Natalie nimittäin ansaitsee suorituksestaan kaiken kiitoksen! Hän onnistuu samaan aikaan olemaan herkkä ja tunteellinen, mutta vainoharhainen perfektionisti ja julman itsevarma esiintyjä. Hän tanssii itse suurimmassa osassa elokuvan kohtauksissa, jota varten Portman ja hänen kilpailijaansa näyttelevä Mila Kunis treenasivat elokuvaa varten yli puoli vuotta. Se näkyy. Natalia oli balettitanssija, niin ruumiinrakenteeltaan kuin liikkumiseltaan. Minä olen aina tykännyt Nataliesta, mutta tämän elokuvan jälkeen ilmoittaudun faniksi.

Itseasiasssa kaikki näyttelijäsuoritukset elokuvassa olivat minusta mainioita: Mila Kunis teatteriin tulevan uuden, huolettoman ja kapinallisen tanssijan Lilyn roolissa, Vincent Cassel vaativana koreografina, Barbara Hershey Ninan holhoavana äitinä ja Winona Ryder katkerana tanssijatähtenä. Ohjaaja Darren Aronofsky onnistuu luomaan elokuvan ensi minuutilta asti painostavan jännittävän tunnelman, joka vain tiivistyy loppua kohden. Balettimaailma on uskomattoman kaunis, mutta myös raaka ja pelottava kaikessa täydellisyyden tavoittelussa ja kilpailussaan.

Elokuvan jälkeen minä ja leffaseurani olimme molemmat sanattomia. Waoou oli ainoa äännähdys minkä hetkeen pystyimme päästämään. Black Swan salpasi hengen, vei sanat suusta. Se oli hieno ja kaunis ja pelottava, absurdi mutta todentuntuinen elokuva alusta loppuun. Thrilleriä ja draamaa oikeissa mittasuhteissa.

Un peu bizarre, mais magnifique!, totesimme yhteen ääneen, kun vihdoin saimme sanat suustamme. Sellainen Black Swan oli: hieman omituinen, arvoituksellinen, mutta loistava. Sellainen, että haluan nähdä sen toiseen kertaan.

– Liisa

Mainokset

6 kommenttia

Kategoria(t): Elävät kuvat

6 responses to “Black Swan

 1. Leffasta tuli myös mun suosikki, vaikka en oikein mitään tajuakaan tanssista, saati sitten baletista. Aivan valloittava!

  – Tiina

  • Hei, kiva kuulla! En mä uskonutkaan että se mitään balettituntemista vaatii, mutta luulen että baletista ja sen estetiikasta tykkääminen helpottaa .. tai no en mä tiedä, ihan tyhmää toisaalta. Rakastanhan mä katsoa vaikka Top Cheffiä, vaikka ruoanlaitto ei mulle mikään intohimo olekaan.

   – Lisbeth

 2. Odotan että leffa tulee myös Suomeen, se on alkanut kiinnostaa yhä enemmän kun kuulee ihan kannustavia kommentteja.

  • Joo, mä kyllä suosittelen, jos ei nyt tekstistä tule se ilmi. Ja kyllä kaikki muutkin kavereistani ovat tykänneet, ketkä ovat jo päässeet katsomaan. Hämärä muuten tämä leffojen ensi-iltojen määräytyminen, miten se niin paljon myöhemmin on Suomessa kuin täällä? Joissain leffoissa menee toisin päin.

   – Liisa

 3. Loistava elokuva! Tanssista tai saati sitten baletista en ymmärrä mitään, mutta elokuvana mielettömän kaunis. Hyvin olet kiteyttänyt oman mielipiteesi 😉

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s