Suostuttelua

Koin suuria valaistumisen hetkiä tänään aamun ensimmäisellä luennolla. Vaikka yleisesti väitetään, että koulussa ei opita elämää, opin tänään jotain juuri elämästä itsestään istuessani Fennicumin luentosalissa.

Tiesittekö että suomen kielioppi voi auttaa suostuttelutaidoisssa? Lapsenkasvatuksessa? Siivousvuoron sopimisessa? En minäkään, mutta nyt tiedän.

En edes tiennyt, että kielessämme on kohteliaisuuspartitiivi. (sijamuodot unohtaneille tiedoksi, että partitiivi on se muoto, jossa esimerkiksi joku joi kaljaa, ei kaljan.) Tämä muoto kuulemma auttaa pyytäjää saamaan tahtonsa läpi vaikuttamatta pomottajalta. Jos siis et halua käskyttää kaveriasi, mutta et jaksa itse nousta hakemaan jotain, sinun pitää käyttää kohteliaisuuspartitiivia, ja kaverisi tekee kuin lumottuna kaiken puolestasi. Annapa se kaukosäädin! kuulostaa paljon enemmän komentelulta kuin Annapa sitä kaukosäädintä!. Eikö?

Olen ihan vakuuttunut, että kohteliaisuuspartitiivin sekä muiden tänään oppimieni taitojen avulla saan kaikki tekemään haluamani. Ja vielä vailla harmainta hajuakaan minun osuudestani asiaan. Hah, vaviskaa ystävät ja viholliset!

– Tiina

Mainokset

6 kommenttia

Kategoria(t): Ajatuksia, Opiskelu

6 responses to “Suostuttelua

 1. IIa

  Heippa,
  Toinen teistä on ollut Pariisissa työharjoittelussa.
  Itsekkin haaveilen työharjoittelusta Pariisissa ja olisikin mahtavaa, jos kertoisit hieman työharjoittelupaikan hausta yms. käytännön asioista!
  Saako tiedustella missaä suoritit harjoittelun?

  Keväisin terveisin,
  Iia

  • Heippa!

   Voi vitsi, mun on pitänyt kirjoitella tästä aiheesta aikaisemmankin pyynnön takia mutta se on jäänyt. Nyt lupaan ryhdistäytyä ja kirjoittaa jotain vinkkejä, en tosin tiedä mitä hyödyllistä osaan kertoa. Itse suoritin harjoittelun Pariisin Suomen instituutissa ja sen paikan sain vain ehkä hyvällä tuurilla ja sinnikkyydellä. Mutta lisää siitä tulossa, kiitos kehuista ja ihanaa kevättä!

   – Liisa

 2. IIa

  Edellinen kommentti on siis osoitettu Liisalle. 🙂

  Niin ja kiitos mahtavasta blogista, poikkeaa mukavasti massasta!

 3. Elina

  Mä alan huolestua, Tiina, mitä taitoja ja tietoja sä vielä suomen kielen tunneilla opit. Alan kuuntelemaan sun puhettasi entistä tarkemmin! … Mutta vähänkö hieno, kohteliaisuuspartitiivi siis!

  -Elina-

 4. IIa

  Kiitos Liisa vastauksesta.
  Pidempää postausta aiheesta odotellen. 🙂

  -IIa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s